Oliver Antić, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu i savetnik predsednika Republike, novi je ambasador Srbije u Portugalu, objavio je „Službeni glasnik“. Antićev odlazak u Lisabon očekivan je i najavljivan mesecima, a ambasadorsko mesto obogatiće ionako koloritnu karijeru ove zanimljive ličnosti intelektualno-političke scene Srbije.

U jednom intervjuu Antić je izjavio da je 95 stvari koje o njemu pišu mediji netačno, a da se o njemu svašta pisalo više je nego tačno. Za jedne je Antić „Sir Oliver“ pošto je, mada savetnik predsednika Republike član Krunskog saveta porodice Karađorđević. Bio je na čelu komisije koja je u sefu u NBS umesto Titovog pronašla blago Karađorđevića. Bio je i uspešni opunomoćeni pravni predstavnik predlagača rehabilitacije Dragoljuba Draže Mihailovića.

Za druge je „Lucifer Pravnog fakulteta“, pošto je u vreme svog dekanovanja od 1998. do 2000. „očistio“ 17 profesora (Vladimira Vodinelića, Dragora Hibera…) zato što su kritikovali vlast Miloševića. Formalni razlozi za udaljavanje sa fakulteta bili su prozaičniji – nedolazak na posao i slično. Tada je Antić bio blizak prijatelj i saradnik vođe radikala Vojislava Šešelja. I danas ima problema u komunikaciji sa pojedinim kolegama sa Pravnog fakulteta. Tužio je kolegu Jovicu Trkulju zbog kolumni u Politici, kojim je, smatra, oklevetan. Antića je, pak, tužila, studentkinja Pravnog fakulteta zato što navodno ne dolazi na posao.

Mnogi su tek u emisiji „Da možda ne“ RTS posvećenoj Draži Mihailoviću, u kojoj ga je predsednik SPS Ivica Dačić, zbog rehabilitacije četničkog komandanta, retroaktivno izbacio iz SPS, saznali da je Antić bio ne samo član ove stranke već i predsednik Statutarne komisije. Politika ga nije omela da uspostavi rodbinske odnose sa delom DOS – 2010, godinu dana nakon što je protiv njega odbačena optužnica za korupciju u aferi Indeks, njegova ćerka Adela udala se za Vladimira Petrovića, ambasadora u SAD iz redova DS. „Toliko su slatki da bih ih usvojio da nisu moji“, rekao je Antić.

U junu 2012. godine imenovan je za savetnika predsednika Srbije Tomislava Nikolića. U decembru iste godine za visokog predstavnika Srbije u Stalnom mešovitom komitetu za pitanja sukcesije. Bio je i predsednik Komisije za odlikovanja. SNS je napustio 2013. godine, demantujući raširene tvrdnje da je u sukobu, ne samo sa delom stranačkog rukovodstva već i sa Aleksandrom Vučićem. Tada je izjavio da je s Vučićem ostao u „normalnim odnosima“, ali da su problem „primitivci“, kojih ima u svim strankama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari