Da bismo ojačali imunitet tokom jeseni treba da jedemo ove namirnice - savetuje nutricionistkinja Đokić 1Foto: Profimedia, Screenshot TV Prva

 

Nutricionistkinja Verica Đokić gostujući na Prva TV objasnila je kako naš organizam funkconiše s promenama temperatura.

Svako godišnje doba za sobom donosi druge namirnice, samim tim i ishranu, te se tako postavlja pitanje šta bi trebalo da jedemo tokom jeseni da bismo ostali zdravi i odoleli prehladama.

„Namirnice se vare dvojako – aerobno i anaerobno, što bi značilo da neke zahtevaju dodatno prisustvo kiseonika prilikom varenja, a druge ne zahtevaju. One koje zahtevaju su proteini“, rekla je nutricionistkinja i dodala da bi u ovom periodu trebalo da usmerimo pažnju na anaerobne namirnice (bez kiseonika). To su najviše mahunarke.

„U jesenjom periodu trebalo bi više da obratimo pažnju na hormon sreće. Da bi se on proizvodio potrebno je sunce i vitamin D. Pošto je sunca tokom jesenji manje i D vitamina, onda hajde da unosimo putem namirnica. To su kupus, kelj, sve što je zeleno, salate, spanać, tikvice, mahunarke, orašasti plodovi, ali i čia seme“, rekla je Đokić i dodala da je u ishranu dobro uvrstiti i namirnice koje sadrže omega-3 masne kiselina, kao što su losos, haringa, skuša i čia seme takođe.

Osvrnula se i na jačenje imunititeta, te preporučila da tokom ovih dana treba da unosimo što više tople hrane – čorbi i supa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari